Colofon | Sitemap

Voetproblemen Voetverzorgers Producten Schoenen
Nieuws Tips Vragen Contact Links

EXTRANET
Voor voetverzorgers
Schoenen
 


Het ontstaan van de schoen.

Ongeveer een miljoen jaar geleden ging de mens voor ’t eerst rechtop lopen. Onze handen kwamen vrij en de beschaving was geboren.
Vanaf dat moment kregen onze voeten dubbel zoveel gewicht te dragen. Hiermee ontstonden schoenen, oorspronkelijk simpele dierenhuiden sandalen die de voeten moesten beschermen tegen koude en verwonding.
In de loop der tijden werd wat schoenen betreft vaker gedacht aan status en stijl, dan aan comfort en functie.

  • Vroegere Griekse acteurs droegen plateau-schoenen om de hoofdrol op het podium duidelijk te laten uitstijgen boven de andere bijrollen.
  • In de zestiende eeuw in Engeland droegen dendies extreem puntig schoeisel.
  • Chinese vrouwen van hogere klasse bonden hun voeten in die mate in, dat ze in zeer kleine schoentjes pasten. Ook al werden ze hierdoor bijna kreupel, dit moest wijzen op hun goede status.

De hoge hielen voor de vrouw uit de zestiger jaren waren al even voetonvriendelijk. Daarom is het geen verrassing dat 80 % van alle voetproblemen voorkomen bij vrouwen. Met mannenvoeten gaat het daarom niet zoveel beter. Stress en onregelmatig leven leiden vaak tot zwaarlijvigheid. Dit overgewicht komt de voeten niet ten goede.
Gelegenheidssporters dragen niet steeds de juiste schoenen voor elke activiteit. Meerdere voetproblemen zijn hiervan vaak het gevolg.
Het dragen van onaangepast schoeisel op het werk zorgt niet alleen voor pijnlijke voeten voor de werknemer, maar draagt ook bij tot duizenden uren inactiviteit omwille van zware voetproblemen. Dit wordt vertaald in miljoenen verlies voor de industrie.
Gelukkig kunnen de meeste voetproblemen voorkomen worden. Volg daarom de gouden regel:
"Zorg goed voor je voeten en zij zorgen goed voor jou !"


De schoen voor bejaarden

Doordat de spiertonus bij bejaarden gaat afnemen en de banden wat gaan rekken, waarmede geleidelijk aan veerkracht en weerstandsvermogen uit de voet zullen verdwijnen, krijgt u bij deze leeftijdsgroep te maken met het verschijnsel van een langzaam vervlakkende voetvorm. De precieze leeftijd waarop dit gaat plaatsvinden, is nochtans sterk afhankelijk van de individuele vitaliteit. Zodra die vitaliteit afneemt, zal een ouder iemand automatisch minder beweging gaan nemen. Benen en voeten kunnen door het tekort aan beweging zwaarder worden, doordat zich onderhuids gemakkelijk vocht ophoopt.
Neemt daarbij ook nog het lichaamsgewicht toe, dan zullen de contouren van de voet in een steeds sneller tempo vervagen. Het is duidelijk dat het schoeisel vervolgens aan deze veranderde vorm zal moeten worden aangepast. Indien bejaarden daarentegen magerder worden, dan neemt juist weer de gevoeligheid van de voet toe, mede omdat de huid door atrofie dunner wordt.
Aan de bejaarde die langzamerhand immobiel wordt, kan men aanbevelen om als therapie regelmatig zonder schoenen te lopen, op voorwaarde dat de bodem niet te hard is. Hierdoor blijft de voet langer soepel en wordt bovendien het evenwichtsgevoel geactiveerd.


Bron : Handboek voor de professionele voetverzorger - deel 3

De aanklacht tegen de schoen.

Vooreerst moeten we vaststellen dat in landen waar meer schoenen gedragen worden, ook meer voetklachten zijn.
Daaraan kunnen we toevoegen dat, hoe sterker de schoen de voet omsluit, deze meer invloed gaat uitoefenen op de voet.
Hou dus je sandalen en pantoffels nog maar even bij de 'voet'.

Fabrikanten hebben steeds getracht leestmodellen te ontwerpen die zoveel mogelijk met de vorm van de voet overeenstemmen. Dat kunnen we wel merken aan de grote variatie van pasvormen, schoenbreedten, schoenhoogten enz. Door een goede materiaalkeuze en maakwijze werd de levensduur van de schoen verlengd.
Het resultaat was dus een schoen met goede inhoud. Elke voet die met deze inhoud overeenstemde had geluk. Nu weten we dat elke voet een andere voet is en dus zelden zijn identieke schoeninhoud zal ontmoeten. De voet kan zelfs afwijken van de schoenvorm zonder daarbij bij de aankoop hinder te ondervinden. Men neemt dan aan dat aan de pasvormeis is voldaan.
Nu kan het zijn dat de veronderstelde goede pasvorm toch niet helemaal voldoet en er ontstaat een gevecht tussen voet en schoen van wie het sterkste is. Nu is het wel zo dat in de allermeeste gevallen de voet het wint, maar vraag niet ten koste waarvan en hier gaat dan de bovenvermelde stelling op dat hoe steviger de constructie des te meer kans op schade voor de voet, zodra de pasvorm buiten de tollerantiegrens valt.Waar nu de tollerantiegrens ligt, zal voor vele voeten verschillend zijn. Bij het overschreiden van die grens wordt de schoen de oorzaak van de klacht.


Bron : De schoenpassersgilde

Allergisch voor schoenen

Het gaat hier om een allergische reactie op bepaalde chemische stoffen die bij de fabricage van schoenen gebruikt worden. De grote boosdoener voor velen is het chroom dat aan het looien van leder te pas komt. Andere huidproblemen zoals contact-eczeem aan de voeten zijn meestal te wijten aan scheikundige producten.

Uit een studie die uitgevoerd werd door dermatologen van drie Belgische universitaire centra; KUL,UCL en ULB, bleek dat 70 procent van de geplaagde personen vrouwen zijn en dat ze gemiddeld 35 jaar zijn. Dat komt omdat zij het meest met blote voeten in de schoenen lopen.

De symptomen waren symmetrische, blaasvormige of roodgezwollen letsels, meestal op de rug van voeten en/of tenen, met uitsparingen tussen de tenen. Soms waren letsels te zien op specifieke plaatsen: bijvoorbeeld eczeem ter hoogte van de schoentong, de sandaalriem of metalen gespen.
Ook kunnen de flanken van de voeten of de hielen (waar de schoenboord ophoudt) en de zool van de voeten of tenen gaan schilferen en kloven krijgen. De symptomen kunnen ook uitlopen buiten de plaatsen die in contact komen met het allergie-verwekkende product. Er zijn zelfs reacties op afstand gemeld, vooral aan de handen.

De stoffen die je kunnen opzadelen met allergie aan de voeten zijn het hars PTBP (lijmen), dichromaat (looiing) en colofonium (lijmen). Zij zijn verantwoordelijk voor allergie aan de voetrug, terwijl het mercapto-mix mengsel van rubber en lijm vooral terug te vinden is als de veroorzaker van eczeem aan de voetzolen. Nikkel en cobalt in de gespen zorgen dan weer voor een specifieke allergie.
Er werden ook heel wat andere "schoenallergenen" ontdekt: kleurstoffen die vooral aanwezig zijn in herkleurde leders of in synthetische materialen, rubber, bederfwerende stoffen.Bron : Bedankt, Nicole Jeunen, voor de informatie !

Lage wandelschoenen

Lage wandelschoenen mogen niet te soepel zijn, niet zoals joggingschoenen dus !

Ze hebben ook een plooizone nodig, waar de voet plooit ter hoogte van de grote teen en een stevige hielkap. Deze mag niet gemakkelijk in te drukken zijn, bij voorkeur helemaal niet !

De zool moet aangepast zijn aan het terrein.
Er zijn zolen voor langs de baan, en zolen voor oneffen ondergrond.


Bron : Base Camp

Met de juiste schoen de bergen in

De pasvorm is de wijze waarop de voet in de schoen past.
In ideale omstandigheden moet de schoen dezelfde vorm hebben als de voet, met voldoende ruimte voor de kous (pas dus nieuwe schoenen steeds met de juiste, bij voorkeur nieuwe kous !), ruimte voor het opzwellen van de voet door intense activiteit, ruimte ook vooraan, zodat bij het afdalen de tenen nooit tegen de voorkant van de schoen komen.

De voet moet ook vast genoeg zitten aan de hiel en de wreef, om interne wrijving te vermijden.

Voorwaar een hele opgave ! Daarom is het noodzakelijk modellen voor mannen en vrouwen duidelijk te onderscheiden, de leest verschilt.
Ook met magere, smalle, brede en hoge voeten dient voldoende rekening gehouden te worden, het volume verschilt.

U vindt hier de namen terug van de beste fabrikanten : Lowa, Meindl, Garmont, Salomon, Trezeta, Merrell, Saucony, Teva.

Om een idee te geven van de technologie die in een moderne schoen van de hoogste kwaliteit wordt verwerkt, geven wij u de doorsnede van de Meindl Island trekkingschoen met de nodige uitleg.

De schacht van de schoen dient om de enkel te steunen. Is deze schacht mals, dan is de steun miniem.
Is de schacht stevig, dan steunt ze beter.
Hierin zijn verschillende gradaties mogelijk, en hierin onderscheiden zich de modellen halfhoge en hoge wandelschoen en trekking en hoogtoerschoen. De moeilijkheid van het terrein bepaalt dus welk model moet gekozen worden.

Deze schacht moet ook beletten dat de voet tijdens het afdalen langs berghellingen naar voor schuift. Zij deelt deze funktie met de onderste veterzone.
Er moet steeds een vingerdikte overschot zijn tussen de tenen en de voorkant van de schoen. Opdat de ingebouwde steun van de schacht de enkel niet zou kwetsen is deze gepolsterd.
Vroeger werd deze polstering gemaakt uit sponsachtig schuim. Tevens werd meer of minder steun verkregen door dikker of dunner leder.
Actueel gebruikt men ventilerend schuim voor de polstering, en geslotencellig maar geperforeerd EVA voor de steun, beide waterafstotend en ventilerend.

De buitenkant van een goede schoen is in leder. Het moderne leder is glad of geschuurd (Nubuk). Splitleder of suède wordt veel als 2de laag ter versterking gebruikt. Corduranylon wordt ook gebruikt als buitenlaag, soms ook samen met geventileerd gaas. Indien het Cordura waterdicht is, ademt de schoen niet.
Het modern gelooid leder is het enige materiaal dat tegelijk waterafstotend is en ventilerend.
Dit is vooral belangrijk voor schoenen met een Klima-Systeem of met Goretex. De Goretex voering, zoals verwerkt door Lowa en Meindl, maakt de schoen waterdicht. Hierbij wordt de Goretex voering vastgeplakt aan de onderkant van de brandzool (d.i. de vaste binnenzool).
Een andere methode is de integrale sok die enkel aan de bovenste rand vastzit, zoals bij Garmont.

In de hiel zit vaak een kunststof (Texon) enkelkap (contrefort) verwerkt (12). Deze maakt de schoen stabiel voor de druk van de enkel op de zijkant. De enkel van de voet blijft daardoor mooi op zijn plaats.
Bij schoenen zonder, of met een te slappe hielkap, kan de voet uit zijn natuurlijke stand worden gedrukt, wat vermoeidheid of zelfs kwetsuren tot gevolg kan hebben.

In de teen zit een teenkap (Texon) verwerkt (5) zodat het leder op die plaats niet wordt ingedrukt en de tenen beschermd worden.

In de schoen ligt een uitneembaar voetbed (7). Dit voetbed is gewelfd, zodat het perfekt de rondingen van de voet volgt en de pasvorm van de schoen duidelijk wordt vergroot. Sommige voetbedden zijn zeer gesofistikeerd, zoals het Air-Active voetbed van Meindl of van Lowa, die vervaardigd zijn uit Vildona materiaal dat zeer geventileerd is.

Na de tocht moet het voetbed uit de schoen worden genomen om schoen en voetbed te ventileren. Dit voetbed regelmatig wassen en eventueel vervangen na sleet.
Ook kan het originele voetbed vervangen worden door een van hogere orde, nl. SUPERFEET !

Onder het voetbed zit de vaste tussenzool of de brandzool. Deze is zeer belangrijk. Deze tussenzool is uit kunststof en moet in de eerste plaats een plooizone hebben die er voor zorgt dat de schoen op de juiste plaats plooit, nl daar waar ook de voet plooit. Plooit deze tussenzool op de verkeerde plaats, dan werken tegengestelde krachten in op de voet, wat leidt tot vermoeidheid en wrijving.
Deze plooizone moet ook een maat-graduele-flex hebben, zodat een kleine en een grote voet niet dezelfde ondersteuning hebben : de kleine schoen moet zachter plooien (laag gewicht), de grote schoen moet zwaarder plooien (hoger gewicht).

In de tweede plaats moet de brandzool ook torsie-stabiel zijn. Dit zorgt ervoor dat op oneffen terrein de voet niet zwikt. Dit kan gemakkelijk uitgetest worden door de zool te wringen : hoe minder torsie hoe beter.

De buitenzool of slijtzool (10) heeft het contact met het terrein waarop gelopen wordt. Dit kan zijn : beton, asfalt, straatstenen, losse of vaste aarde, gruis, stenen, puin, rolkeien, natte stenen, firn, losse sneeuw, rots, enz.
Het spreekt vanzelf dat al deze toestanden niet door één en de zelfde zool kunnen bewandeld worden. De grip die de zool op de ondergrond heeft wordt niet enkel bepaald door het profiel, maar vooral door de kleefkracht van de rubber. De juiste balans tussen kleefkracht en profiel is dus het geheim!

Zo heeft een alpinistenschoen meestal een Vibram Montagna, Ranger of Clusaz, of een Contagrip Tridensité, met een zeer harde rubber die in het moeilijkste terrein nog slijtvast is, met een diep profiel dat op sneeuw goed gript. Zo’n zool is totaal ongeschikt op een wandelpad, omdat dit harde rubber de malse ondergrond van het pad kapot hakt. De diepe groeven raken ook snel verstopt zodat de grip verdwijnt.

Onder de meeste wandel- en trekkingschoenen staan dus zolen uit een zachter rubber (schuift op natte toestanden minder snel uit) en vooral met een ondiep en schuin profiel, waarin het vuil minder blijft steken.

Onder een klimschoen wordt een totaal profielloze zool gemonteerd, zodat de kleefkracht van het rubber optimaal kan spelen (een profiel zou deze kleefkracht verminderen).

Tussen de slijtzool en de brandzool bevindt zich de schokdemping (6). Deze kan zijn in PU (Polyurethaan), EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat) of kan in de slijtzool zelf worden ingebed. Dit inzetstuk kan een luchtkussen zijn (Merrell) of een ander schokdempend materiaal.

Schoenen met een hoge graad van waterdichtheid hebben een integrale tong (3). De inplooiende zijwangen van de gepolsterde tong lopen door tot bovenaan om waterindringing zoveel mogelijk te vermijden.
De schoen kan ook voorzien zijn van een integrale rubber stootrand (9) die de onderkant van de schoen tegen voortijdige sleet beschermt.
Bovenop de tong kan een centrale veterhaak zijn aangebracht die er voor zorgt dat de tong mooi in het midden blijft (14).
De beste veters zijn in kunststof vlechtwerk. Deze kunnen waterafstotend gemaakt worden met TX-10 van Nikwax.

Hoge schoenen hebben meestal 2 veterzone’s, gescheiden door een dieptehaak (15). De onderste veterzone is de belangrijkste, want ze houdt de voet goed tegen de hielkap. Daarom moeten de veters haak voor haak, onderaan te beginnen, zorgvuldig worden aangetrokken. Nooit van bovenaan de veters aantrekken. De bovenste veterzone zorgt voor de enkelsteun.
Tijdens het stijgen kan deze zone minder strak worden aangetrokken ; de dieptehaak zorgt er voor dat de onderste veterzone op spanning blijft (4).
In de dempingswig kan een correctiesysteem worden ingebouwd om te grote pronatie of supinatie tot een minimum te herleiden (Meindl, Lowa) (13).


Bron : Base Camp

Lichte wandelschoenen

De lichte halfhoge wandelschoenen geven meer steun dan de lage schoenen, zodat zij reeds geschikt zijn voor het middelgebergte (bvb Eifel, Ardennen), maar toch nog niet te stijf voor vlakke baan en bospad in de Kempen. De geventileerde modellen zijn uittermate geschikt voor warm klimaat en tropen (niet waterdicht), de Goretex modellen zijn waterdicht. GARMONT MOJAVE : geventileerde wandelschoen in suèdeleder met Cordura gaas, Cambrelle voering, Vibram Trail Run slijtzool, unisex 37-47 . MEINDL DESERT : geventileerde wandelschoen in suèdeleder met Cordura, Clima voering, ErgoFit voetbed, versterkte brandzool, Multigriff slijtzool, unisex 37-47 . MERRELL CHAMELEON VENTILATOR : geventileerde wandelschoen in suèdeleder, rubber teenkap, Vibram Octogrip rubber zool, mannen40-48, vrouwen 36-43 MEINDL EXPLORER GTX : waterdichte wandelschoen in suèdeleder met Cordura, Goretex voering, AirActive voetbed, Vibram Multigriff slijtzool, mannen 40-47 . MEINDL EXPLORER LADY GTX: idem, vrouwen, 36-42 LOWA RENEGADE GTX : waterdichte wandelschoen in nubukleder met Cordura, Goretex voering, ClimaControl voetbed, Gripvast slijtzool met stabiliser, mannen 40-47 . LOWA RENEGADE LADY GTX : idem, vrouwen, 36-42

Bron : Base Camp

De juiste schoen.

Verkeerde schoenen kunnen de oorzaak zijn van het ontstaan of het erger worden van lastige voetproblemen.
De juiste schoenen kunnen daarentegen vaak klachten voorkomen.
Met andere woorden: het dragen van het juiste schoeisel is van vitaal belang voor de gezondheid van uw voeten.

Alleen uzelf kan zeggen of uw schoenen goed zitten. Schoenen moet je eigenlijk kiezen met je ogen dicht. Kies een viertal paar schoenen die je mooi vindt. Pas ze dan en sluit telkens je ogen en voel welke schoenen goed zitten.
Ga er niet van uit dat nauw zittende schoenen met het dragen zich wel naar de voet gaan zetten.

  • Leer is het beste, omdat het ademt.
  • Zolen moeten sterk en flexibel zijn met een onderkant die niet glad is, maar een goede grip heeft.
  • Binnenzolen moeten enigszins veerkrachtig zijn om de schokken van het lopen op harde oppervlakken op te vangen. De binnenzool moet bij voorkeur met leer zijn afgewerkt
  • Boogvormige steunen verdelen het gewicht over een groter oppervlak. Stevige schachten geven ook een goede extra steun.
  • Hoge hakken zijn elegant om te zien, maar moeten niet te veel gedragen worden, vooral niet als lange afstanden gelopen worden. Soms noemt men deze schoenen niet voor niets 'zitschoenen'.
  • Hallux valgus, teenkramp, doorgezakte voorvoet en rugklachten kunnen allen veroorzaakt worden door langdurig lopen op hoge hakken.